egyéb irodalom . színpadi szpotok . josip-spot . Ottó-spot .

Asztalfiók

 

illusztráció: Bíró Roland

 

Asztalfiókunkba kerülnek azok az írások, amelyek a winyók mélyén

lapultak ezidáig. Elsősorban Péter írásai kerülnek így napvilágra.

Érdekes, hogy ezek a történetek nem a fantasy műfajában íródtak, mint, azon írások, melyek szélesebb körben is ismertté tették, hanem a hétköznapok evilági figurái kapják most a főszerepeket, lotyók és gengszterek, kopott értelmiségiek, karmikus lúzerek és némi fény az éjszakában...

 

E pár perces irodalom olvasgatása nem túl ídőtrabló elfoglaltság,

Jót Iván életének kilenc epízódját pedig Bíró Roland fotográfus és fotosopművész képi világa teszi valóban "pásszentossá".

 

Bíró Roland fotóblogja

Hibaizmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esőember

Esett az eső, és a pultoslány várta a férfit. Mintha hazavárná. Gyors mozdulatokkal törölte végig a Viledával a bádogpultot, takaros rendbe állította a felespoharakat, a mosogató mellett sorba rakta a két- és háromdeciseket. Kinézett az ablakon. Az esőcseppek lassú, unott tempóban csorogtak végig az üvegen.

Egy troli húzott el odakint - kusza, zavaros, piros folt csupán - alig látszott a párával lepett ablakon keresztül.

 

Csak bújjatok rajta

A CNN-nél fejek hullottak.
Nyilvánvaló volt, hogy valamiről lemaradtak, csupán abban nem volt biztos senki, hogy pontosan mi is történehetett. És ha bármi történt is, az hogyan eshetett meg.
Kénytelenek voltak riportokkal beérni, de sajnos nem találtak két szemtanút, aki ugyanúgy számolt volna be a dologról. Vágóképeket vettek hát fel és próbáltak kiigazodni a számtalan tévéstáb okozta kavarodásban. Akkor már elég sokan ott voltak, az Al-Jazirától kezdve a helyi állomásokig mindenki, aki csak mozgósítani tudott akár egy újságírót is.

 

Gyomorlövés

- Maga a doki? – kérdezte válasz helyett Jacob és szélesre tárta az ajtót a sebesülttel érkező előtt. Beljebb lépett, hogy ne legyen útban, a fegyverrel körbepásztázott a szobában. Állólámpa, foszló tapéta, asztal, székek és fotel. Gáztűzhely edényekkel. Az asztalon vacsoramaradék egy kislábosban. Cigarettafüst.
- Azt elteheted fiam – állt fel a fotelből egy alak. – Még valami bajt csinálsz vele. Aztán meg jöttök hozzám éjnek évadján, hogy segítsek...

 

A Város Izgalmas pesti tündérmese András tollából

Mollo is sietősen pakolt. – Köszi, Apa. Linna nagyon rendes lány. Egyedül neveli Fíniát. Hát, nem könnyű ez.
- Csinos. És egyedül. Pont, mint te – sandított az öreg a fiúra.
- Jaj, apa – pirult el Mollo. - Jövök én is este. Ha baj van, küldj cinkét. Cinkét mindenhol találsz errefelé. Hú, elkések! Szia, Fínia! Szia apa! – búcsúzkodott, majd táskáját lóbálva kiviharzott a lakásból.
Az öreg s a kislány zavartan bámulták egymást.

 

 

 

 

 

 

a mese

 

 

letöltésPDF letöltés otthoni olvasásra

Jót Iván kalandjai

(amelyben vége van)

 

Halkan ébredt körben a város, ő pedig beletörődőn ballagott. Lassan előkapart egy cigarettát és meggyújtotta. Szemben vele, hihetetlen türkiz színekben tündökölt egy háznyi üvegfal. Csak ő látta. Meg talán pár álmos rigó. Az ég volt az. Háta mögül sejlett elő frissen, ragyogón. Szemben a házak fölött még sötétkék volt, egészen mély árnyalatú. Biztosan volt rá valami hivatalos szín is, de nem jutott eszébe. Őszintén szólva, nem sok minden jutott az eszébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben bevallana)

 

Kefének fényes jó kedve kerekedett, most is egy üveg Kárpátival a kezében vigyorgott azzal a pimasz mosolyával, amivel már odabent is végigstírolta a csajokat. Gyakorlatilag teljesen részeg volt, Jót valami megmagyarázhatatlan oknál fogva mégis úgy érezte, most jött el az idő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben Katica nekilát)

 

- Tomi! – ordította nem is olyan messze valaki torkaszakadtából, aki közelebb botladozván egy rendkívül részeg harmadévesnek bizonyult. Talán még ismerte is Bakát. Jót momentán semmit nem tartott elképzelhetetlennek.

– Tomi – rikkantott a srác – adj egy ötöst!
Baka úri bunkóknak fenntartott mozdulattal nyúlt a farzsebébe.
- Na itt egy huszas, és tűnés a picsába!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(női dolgokról)

 

Mire nagyjából összeszedtek mindenkit, hogy immár egy mindent elsöprő lendülettel leigyák magukat aznap reggel a föld színéről, egészen világos lett. Az a pimaszkék, verőfényes téli ég. Még nem eső, már nem ködszitálás módjára pilinckáztak alá a fagyott fényszikrák belőle.
- Dögöljek meg, ha nem! – kiáltott széles jókedvében Jót, hirtelen mozdulattal szaggatva szét leheletének páragomolyait.

– Teljesen olyan, mint egy Ridley Scott-film! Frankón!
A többiek engedelmesen vigyorogtak az égre – jóllehet látni már túl sokat nem láttak –, és nézték az aláhulló fényeket. Frankón olyan volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(magányos dolgokról)

 

Az angyal nem messze tőle üldögélt. Úgy tűnt sört iszik valami üvegből és vigyorog. Szárnya ugyan nem volt, de ennyi erővel nyugodtan lehetett volna, még az utcalámpák is próbálkoztak valami hasonló illúzió keltésével. Szép fényes csíkok nyújtóztak az angyal háta megett a házfalon, ő maga tündökölt, mintha beült volna egy reflektor elé.
Nem lehetett kétség, angyal volt.
- Na, mi a börze? – kérdezte. Cigit is kerített valahonnan. Talán. Túl homályos, túl sok volt ez az egész így egyszerre. Válaszolni nem kellett. Az angyal tudta a válaszokat.
Hogy mi a börze, meg ilyenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben Mikulás)

 

A Hunyadi tér télen is jó mulatság volt. Jótnak nem esett különösebben nehezére ott álldigálnia. Itt állt meg az ötös villamos is, a lányok nagy rössel érkeztek a karácsonyi bevásárlásba. Orra előtt a lehellete, kezében egy pohár forralt bor gőzölgött. Szájában szegfűszeg, narancs és édes vörösbor küzdött a bentmaradásért.
Bajusz igazán formában volt aznap. Saját szavai szerint ő már az egészségügyben is vendéglátózott (ami annyit tett, hogy gyrost és sajtosrolót mért a kórházbüfében), úgyhogy tudja, hogy kell az emberekkel kapcsolatot teremteni.
Ez a Mikulás-maskara pedig kifejezetten feldobta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(újságos)

 

Baka anyja egyáltalán nem tudott rajzolni. Feca a veszprémi állatkert hősi halottját, Böbe csimpánzt kezdte emlegetni, amikor meglátta a krumpliforma bigyókat.
- Ez meg mi? – vihogott.
- Vonat… – ismerte be vonakodva Baka.
Felnyerítettek. Sokáig nem kaptak levegőt, Feca le is rogyott a konyhaszekrény mellé, Bajusz ordítva röhögött. Baka megbántottnak tűnt. Vagy szégyenkezőnek. Akkor éppen nem evvel foglalkoztak.
- Anya nagyon rosszul lát – próbálkozott – Kilenc dioptriás a szeme…
Ezt nem kellett volna mondania. Bajusz sikítozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben szereti a nőket)

 

Jobb dolga végképp nem lévén, a nőket kezdte figyelni. Ismét helyt adott azon megfigyelések igazának, miszerint az emberhímek többsége ráérő szabad ideje jelentős hányadában így vagy úgy, de a szexre gondol.Női bicigli, repülő légy, fagylaltozó

(uram bocsá’ banánevő) lányok. Ilyesmi. Jót a fiktív legényes ritmusára fickósan ballagott. Citrom, vanília, eper. Meg egy idejekorán lezabált tejszínhab.Szóval a nőket nézte és sétált. Szerette a mindenféleségüket, és az egyformaságukat, ahogy illegették magukat, ahogy sütkéreztek a napfényben. Ahogy trécselve ballagtak és a szemük sarkából követték a világot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben hangyás)

 

A változatosság végett, ezúttal két lány is ott üldögélt az asztal túlfelén, miszerint az üveghegyen túl. Talán másodévesek lehettek, de ezzel voltaképp senki nem törődött igazán. A csinosabbik, Genyó Pannika határozott érdeklődést mutatott hangya-kérdésben. Jelenleg keleti gondolkodásba volt elszállva a barátnőjével együtt, aki szintén ott ücsörgött. Az ő nevét pontosan senki nem tudta. Csávóarcú Lánynak nevezték maguk között, ami lovagiasnak éppen nem volt nevezhető, viszont nagyjából pontosan körülírta a helyzetet. Valami oknál fogva szívesen lógott Genyó Pannikával, aki Jóték legnagyobb örömére kellemesen domborodott az asztal túlfelén.
Jót megpróbált valami észérvet bevetni a hangyák oldalán:
- Okosak. Például.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színpadi szpotok - Okleveles Alterego

 

Legutóbbi szerepei:

Sholomon Thorson 2011

Peter Tarzan 2012

hivatalos weboldal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Nem félek az állatoktól..."

 

Harc a robotokkal

 

"Havonta háromszor bekocsikázni San Franciscoba, hogy fenntartsak egy robotot, igazán felesleges."

 

"Halott bölényre nyilazol!"

"Igen, tizen két éve látom itt, de mindig azt hittem néma!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zozóbácsi menni Amerika.

 

Szerencsepróbáláshoz készült digitális háttértámogatás, weboldal-, és zenekészítéssel, hang-, és képvágással. Zozó színpadi szerepeire készített színpadi szpotok Lackó tolmácsolásában.

 

written by Ghelderode, 
directed by Arpad Sopsits
Minister Viperanyi: Zoltan Hayth

Kamara theatre of Budapest-Tivoli 2002
Ferenc Kovacs, Zoltan Karacsonyi, Attila Dolmany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josip-spot - Képregény a vasfüggöny mögül Josipros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ottó-spot - Minden szín az élet része Ottó király

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mambodomino ©