. mese . irodalom . grafika . animáció . szpot . zene / hang . blogok . Zozó Amerikában .

hangarchívum First Session . Ottó király .

csak tapintatosan

Archivátor - Zenei inzultus és drum 'n bass

Régóta terveztük már, hogy létrehozzuk vegyes érzelmeket kiváltó zenei múltunk online lenyomatát. Nem mintha épp erre lenne szüksége a világnak, de ennyi év elteltével is kapunk pozitív megerősítéseket az anyag hozzáférhetőségét illetőleg.Tervezett gyűjteményünk több szervesen kapcsolódó  formációt kíván itt bemutatni, úgymint az Ottó királyt, a Bödör Riport-ot, a Tres Hombres Crew-t (amennyiben sikerül megragasztani) valamint a First Session zenekart és az impulzus egyéb következményeit.

 

Az Ottó király zenekar

A zenei inzultus 1989 szeptemberében vette kezdetét és elsősorban az Ottó király zenekar nevéhez kötődik, mely rendeltetését tekintve polgártársaink bosszantását tűzte ki célul, de mivel kizárólag középiskolai körökben fejtette ki tevékenységét ez a cél nem valósulhatott meg.  Népszerűségének egyik oka az volt, hogy tehetséges zenésztársaink képesek voltak harmóniát teremteni egy süllyedő hajó fedélzetén. Ezeket a pillanatokat széles jókedv kísérte, miközben megtörtént a művészet.

 

King Rollo/ 1980/ IMDb

Írta és rajozla: David McKee

közreműködött: Leo Beltoft animátor

King Rollo Films LTD hivatalos weboldal

filmek

Ottó, a szakállas királygyermek, 4 éves brit uralkodó, a szigetország uralkodóházaiban King Rollo néven ismeretes. 1980-ban született, apja King David Mckee. Zenekarunk King Rollo személyében találta meg azt a szellemi ősképet, melyre biztosan támaszkodhatott zenei aktivitása folyamán.

Ottó király, Csajtay Csaba és Gáspár László, a két alapító személyében 1989 szeptemberében, megfontolt szándékkal hozta létre a zenekart, és több, mint két és fél évig, inspirálta azt. A zenekar hamarosan kibővült a harmadik állandó tag, Harmath Szabolcs zenei rendezővel, /bill.git.prog.vok.comp/ Gera Lászlóval /dob/, valamint Ulmann Zoltán mélyművésszel. Ottó velünk töltött ideje alatt Jelentősen kifinomította szomorkás agresszivitását, mély érzéseivel pedig slágergyanús szerzemények komponálására inspirálta a zenekart. Első felvételétől az 1992-es májusi, záró stúdió munkájáig Jelentős zenei fejlődést mutat, Vonzódom című utolsó felvételével pedig a konstruktív nyitás gondolatával fejezte be tanításait. Mindannyian elégedetten nyugtáztuk, hogy Ottó megerősödve hagyta el szellemi köreinket, és lelki segély szolgálatunkkal sikeresen harmonizálhattuk a királyi házat is egyben. Hét év hallgatás után, 1999-ben ismét tanított, 6 nap próba és egy remek jubileumi koncert erejéig. Majd tizenhárom év telik el napjainkig, azt szeretné, hogy emlékezzek.

Előzmények

Királyi Magyarország 1988

1986-ban a kis Ottó elemi iskolai tanulmányokba kezd, mindeközben a két alapító Angliától 1600 Km-re keletre, Budapesten beszélt meg találkozót. Ottó ekkor figyelt fel a két tehetséges fiatal közvetítőre, akik az erősödő jelenlét hatására meg is kezdték irodalmi, képző és zeneművészeti szubkultúrájuk realizálását, valamint középiskolai tanulmányaik körvonalazását. Hamarosan szükségessé vált egy megelőző zenei forma létrehozása is, amely aztán 1988-ban öltött alakot és a „leghosszabb” ideig Királyi Magyarország néven futott Harmath-Gera-Gáspár felállásban. Zenéjüket tekintve az ipari popzene nem túl széles palettáján találtak maguknak helyet. A királygyermek csak mindezen előkészületek megtétele után tudta létrehozni a megfelelő kapcsolatot  formálódó zenekarának alapítóival.

 

 

 

 

 

 

K.M.O. radio edit by mambodominoarchiv 

Az első szeánsz

1989 szeptemberében a királyi sarj kielégítőnek találta a jelöltek művészeti alapképzését, szociális beilleszkedési zavarait, és a középiskolai hierarchiában betöltött vezető pozíciójukat ahhoz, hogy néhány magyaróra után párbeszédre hívja választottjait. Az „ülésre” Rákoskerten, egy jól elszeparált helyen került sor, melyet Ottó is megfelelőnek tartott a ránk váró feladatok elvégzésére.

Az elkövetkező jegyzeteket a szerző szeretné tárgyilagos formában közölni, mentesítve avatatlan olvasóközönségét a személyes élmények mentális ingoványától. Azon  érdeklődők számára azonban, akik továbbiakban is fenntartják az igényét annak, hogy részletekbe menően is betekintést nyerjenek hangos jegyzeteinkbe, saját felelőségükre megtehetik, egy erre a célra gondosan előkészített helyen. Az itt megjelölt blog  megjeleníti majd mindazt az információt, ami publikusnak minősítetett, és közelebb viheti az olvasó-hallgatót a brit uralkodóházban megjelenő problémák sürgősségi ellátásához is. „Minden állatot nem hozhatsz haza!” sugallta anyám arca, mikor annak idején meglátott legújabb szerzeményemmel a kezeimben. Ma már tudom miért mondta, és tartom magam intő szavaihoz…

 

A Kazimír ciklus
1989 szeptember-1990 április

A jegyzőkönyvet tanulmányozva, rögtön több kérdés is felmerül, melynek kifejtését a blogra hagynám inkább. Ami viszont azonnal megállapítható, hogy a ciklus három jól elkülöníthető szakaszra bontható. Két stúdió albumra és egy koncertfelvételre. Az első album  szerves egész, bár két részre oszlik és a felvételek ideje nem kalibrálható pontosan. Feltehetően nem egy napra estek.

Az első album
Minden szín az élet része
1989 szeptember

 

A számok sorrendben:
- Kazimír
- Minden szín
- Pitypalaty
- Lagzi

 

 

Kazimír: Külön tételt képvisel, egy korszak és az album nyitánya, ezen felül számos spirituális tény hordozója, a párbeszéd kezdete. Könnyen belátható, hogy jelen körülményeink és biztonsági intézkedéseink ellenére sem elkerülhető a publikálása.

„-Had menjen, jeee!”   /Waszlavik Gazember/

Kazimír by Ottó király 

A jegyzőkönyv olvasása rávilágít arra, hogy az első alkalom, inkább tekinthető egyfajta személyes beszélgetésnek, mintsem összehangolt csapatmunkának. A kis Ottó mindenesetre elégedetten távozott aznap, mindössze a "Lagzi" című felvétel csiszolásával kapcsolatban hagyott hátra mentális foszlányokat. 

A második szeánsz

1990 áprilisában Csajtay mesterrel a zenekar kibővítése mellett határozzuk el magunkat.
Mivel az alapok lefektetése immáron megtörtént, és az érettségi időpontja is belátható közelségbe került, szükségessé vált, hogy a középiskolai tanulmányok lezárása mellett a művészeti tevékenységünkben is új motívumokkal rukkoljunk elő. A kis Ottó is egyetértett az ötlettel, hiszen saját problémáinak további feltárása már összetettebb feladatnak igérkezett, ráadásul ellensúlyozni kellett a belőlem előtörő frusztrációkat is a korrekt kép kialakításához.

Az 1990 áprilisában csatlakozó Ulmann, Gera, Harmath hármas. Nem ismeretlenek a gimnázium zenei életében, 1988 (89)-ben létrehozzák a szintén öt tagú Camera Stylo néven bemutatkozó, sötétlelkületű zenekarukat, a Harmath-Ulmann duó a későbbiekben pedig komoly gázfröccsöt pakol a gépezetbe...

Az Ottó király zenekar három zenei vénájú emberrel egészül ki. A hatás nem marad el.
Népszerűségi indexük rohamos emelkedésének a tökéletes vérfrissítés az egyértelmű oka. A királygyermek belső vívódásai szélesebb körökhöz is eljutnak.

A második album
Könnyű
1990. április

A számok sorrendben:
- Pál elmegy
- Könnyű
- Rock’n Roll
- Händel keze

A zenekar legjobb, 1990-es felállásában:

Csajtay Csaba: szöveg, ének, zajok, gitár, egyéb
Gáspár László: szöveg, ének, zajok, gitár, bill.
Harmath Szabolcs: bill., gitár, vokál, zajok, technika
Ulmann Zoltán: basszusgitár, egyéb
Gera László: dob, egyéb

 

 

 

A Pál elmegy, jól sikerült ska felütésű nyitására, a királygyermek bujdoklásában közli tépelődéseit könnyű című, nehézbúvár felvételével. Egy Rock'n Roll erejéig ismét erotikus látomásoknak ad teret a zenekar, végü Händel keze sújt le, csak hogy el ne bízza magát a hallgató, már ami a kis Ottó gyors felépülését illeti.

 

King Rollo royalista zenekarának támogatásában 1990. április

 

A most bemutatásra kerülő, Pál elmegy című dal, állandó eleme marad a zenekar élő hanganyagának. Íme.

Pál elmegy by Ottó király 

 

Jól összehangolt munka eredményeként az album anyaga egy délután alatt realizálódik, érezhetően magán hordva Harmath tanár úr zenei rendezésének kézjegyét. A királygyermek a szeánsz befejeztével közli jövőbeli elképzeléseit a zenekarral, miszerint elérkezettnek látja az időt a mosott ruha kiteregetésére még ebben a hónapban...

Folytatása következik

 

 

 

 

 

A Király együtt ünnepel.

Szemjon Kirlian készítette felvétel 1960. F.S.G. Rákoskeresztúr

 

20 év múlva King Rollo néven születik meg Angliában, majd 89 szeptemberében felkeresi az alapító duót Budapesten.

 

 

szinpatikus prostutuált /részlet/ Gáspár L.

Iskolánk mindent elkövetett, hogy a még csírájában leledző művészeti tevékenységünket szárba szökkeni lássa. Komolyzenei műveltségünket

Bartal Lajos tanár úr igazgatta, melynek köszönhetően a zenekar kétharmada az iskolai énekkarban is helyet kapott.

 

Bartal Lajos

 

Képzőművészeti tanulmányaink elméleti és gyakorlati mestere Herendi Miklós tanár úr volt. Ő mutatott rá, hogy nem kell beszarni, ha festeni akar az ember. Egyszerűen kiállt és festett. Mindkettőjüket az Isten áldja meg a belénk fektetett energiájukért...

 

Herendi Miklós

 

Művészeti továbbképzés

 

Magasművészeti képzésünk itt azonban nem torpanhatott meg. A zenekar minden tagja részt vett egy rendkívül megterhelő, sokéves kurzuson is, amely lehetővé tette ennek a speciális kapcsolatnak a zenei kifejtését. Blixa Bargeld rektor úr szellemi irányítása alatt kimerítő ismereteket szerezhettünk az extrém zenei megközelítés módozataiból. Bár némiképp eltérő zenei beállítottságunknak köszönhetően a különböző fakultázsokat nem azonos lelkesedéssel látogattuk, mindannyian kiváló eredménnyel a zsebünkben láthattunk hozzá izgalmas megbízatásunknak.

 

Herr Blixa Bargeld és amitől rektor.

 

Az ifjú Blixa máig aktív zenekarával.

Einstuerzende Neubauten /lebontandó új épületek/

 

 

A tanári kar és a "formabontás - formaalkotás" másik oszlopa Mr. Nick Cave /hu/ borzasztó meglátásaival a későbbiekben igazán hasznosnak bizonyuló, reménytelen helyzetgyakorlatokat teremtett kimerítő előadásai során. "Talán" nem véletlen, hogy kettejük munkássága hosszú időre /1983-2003/ összefort.

 

Nick Cave

 

Az Elektro Tanszék igen népsze-rűnek találtatott kis zenekarunk köreiben. Tanszékvezetőnk, eme lelketlen műfaj világítótornya, Mr Alan Wilder /hu/ azonban végig tisztában volt feladatunk speciális mivoltával és a ténnyel, hogy nem ezen műfaj keretein belül tartjuk majd fogadóóráinkat. H. Szabolcs zenei rendezőnket viszont több ízben is elláta személyes instrukcióival jövőbeli pályájával kapcsolatban.

 

Alan Wilder és pesti kurzusa

 

Nem megkerülhető továbbá a Dark tanszék vezető előadója, Mr. Robert Smith /hu/ sem. Előadói tevékenysége megkönnyítette a nehezen megközelíthető, mélydepreszív impulzusok befogadását, ám előadásait csak specialisták látogatták rendszeresen, ugyanis egy üregből beszélt a hallgatókhoz.

Tanár úr és zenekara: The Cure

 

Robert Smith

 

Képzésünk részletekbe menő kifejtésétől mindannyiónk megkönnyebülésére most eltekintenék, mivel indokolatlan mennyiségű súlyt pakolnék a nyájas olvasó vállaira. A tanmenet részletes kifejtését azonban hozzáférhetővé tehetjük a blogon az erősebb idegzetűek számára...

 

 

 

(typo: Harmath)

 

A gimnázium intézménye rendszeresen teret ad egy csapat devianciára hajlamos diák zenei klubéletének. A plakát német nyelvű szövegét mindenesetre ellenőrizték az esetlegesen nem kivánatos politikai tartalom elkerülése végett. Mindezen intézkedések ellenére az eseményt bombariadó hiúsította meg, Csányi S. magnódeckje pedig a hétvége idejére lakat alá került. A "pótelőadás" minimális érdeklődés mellett került megrendezésre. :(

 

A zenekar 1988-89 táján tűnt fel a Fürst Sándor Gimnázium átmeneti színpadán egyetlen koncert erejéig Gera-Harmat-Ulmann-Bukucs-Varga felállásban. Bár a zenekar rövid életűnek bizonyult, lendületes dark produkciójuk nem nélkülözte a slágereket. Itt szintén említést érdemel a későbbi slágergyáros Harmath Szabolcs, aki Ulmann Zoltánnal tovább szőve a szálakat 1993-ban társalapítói lesznek a Vertigo zenekarnak.

 

Végezetül a kocert teljes anyaga:

 

 

Egyedül /a la Vertigo/

Nincs baj velem / a la Vertigo

Siess a kapuhoz

Soha nem lesz vége

Lullaby - The Cure cover

 

A koncert anyagának letöltése

 

Gera László: ének

Harmath Szabolcs: gitár

Ulmann Zoltán: basszusgitár

Bukucs Zoltán: dob

Varga László: billentyűsök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mambodomino ©