other literature . spots .

Drawer - Literature, for no purpose

 

illustration: Bíró Roland

 

This is the section for those texts, which were lying forgotten in the memories of our PCs.

 

These short stories are mainly Péter’s works. It is interesting, that these are not about fantasy-worlds and heroes (which made Péter known), but about everyday-persons and real worlds.


The second part of the stories are about the adventures of Jót Iván, who is also a real Central-European „hero”.
The adventures of Jót Iván is illustrated by Bíró Roland, photographer and photoshop artist.


We have here an other text, it is a Budapest fairy-tale, written by András.

 

All these texts are Hungarian-written

 

Bíró Roland's photoblog

Hibaizmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esőember

Esett az eső, és a pultoslány várta a férfit. Mintha hazavárná. Gyors mozdulatokkal törölte végig a Viledával a bádogpultot, takaros rendbe állította a felespoharakat, a mosogató mellett sorba rakta a két- és háromdeciseket. Kinézett az ablakon. Az esőcseppek lassú, unott tempóban csorogtak végig az üvegen.

Egy troli húzott el odakint - kusza, zavaros, piros folt csupán - alig látszott a párával lepett ablakon keresztül.

 

Csak bújjatok rajta

A CNN-nél fejek hullottak.
Nyilvánvaló volt, hogy valamiről lemaradtak, csupán abban nem volt biztos senki, hogy pontosan mi is történehetett. És ha bármi történt is, az hogyan eshetett meg.
Kénytelenek voltak riportokkal beérni, de sajnos nem találtak két szemtanút, aki ugyanúgy számolt volna be a dologról. Vágóképeket vettek hát fel és próbáltak kiigazodni a számtalan tévéstáb okozta kavarodásban. Akkor már elég sokan ott voltak, az Al-Jazirától kezdve a helyi állomásokig mindenki, aki csak mozgósítani tudott akár egy újságírót is.

 

Gyomorlövés

- Maga a doki? – kérdezte válasz helyett Jacob és szélesre tárta az ajtót a sebesülttel érkező előtt. Beljebb lépett, hogy ne legyen útban, a fegyverrel körbepásztázott a szobában. Állólámpa, foszló tapéta, asztal, székek és fotel. Gáztűzhely edényekkel. Az asztalon vacsoramaradék egy kislábosban. Cigarettafüst.
- Azt elteheted fiam – állt fel a fotelből egy alak. – Még valami bajt csinálsz vele. Aztán meg jöttök hozzám éjnek évadján, hogy segítsek...

 

A Város Izgalmas pesti tündérmese András tollából

Mollo is sietősen pakolt. – Köszi, Apa. Linna nagyon rendes lány. Egyedül neveli Fíniát. Hát, nem könnyű ez.
- Csinos. És egyedül. Pont, mint te – sandított az öreg a fiúra.
- Jaj, apa – pirult el Mollo. - Jövök én is este. Ha baj van, küldj cinkét. Cinkét mindenhol találsz errefelé. Hú, elkések! Szia, Fínia! Szia apa! – búcsúzkodott, majd táskáját lóbálva kiviharzott a lakásból.
Az öreg s a kislány zavartan bámulták egymást.

 

 

 

 

 

 

a mese

 

 

letöltésPDF letöltés otthoni olvasásra

Jót Iván kalandjai

(amelyben vége van)

 

Halkan ébredt körben a város, ő pedig beletörődőn ballagott. Lassan előkapart egy cigarettát és meggyújtotta. Szemben vele, hihetetlen türkiz színekben tündökölt egy háznyi üvegfal. Csak ő látta. Meg talán pár álmos rigó. Az ég volt az. Háta mögül sejlett elő frissen, ragyogón. Szemben a házak fölött még sötétkék volt, egészen mély árnyalatú. Biztosan volt rá valami hivatalos szín is, de nem jutott eszébe. Őszintén szólva, nem sok minden jutott az eszébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben bevallana)

 

Kefének fényes jó kedve kerekedett, most is egy üveg Kárpátival a kezében vigyorgott azzal a pimasz mosolyával, amivel már odabent is végigstírolta a csajokat. Gyakorlatilag teljesen részeg volt, Jót valami megmagyarázhatatlan oknál fogva mégis úgy érezte, most jött el az idő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben Katica nekilát)

 

- Tomi! – ordította nem is olyan messze valaki torkaszakadtából, aki közelebb botladozván egy rendkívül részeg harmadévesnek bizonyult. Talán még ismerte is Bakát. Jót momentán semmit nem tartott elképzelhetetlennek.

– Tomi – rikkantott a srác – adj egy ötöst!
Baka úri bunkóknak fenntartott mozdulattal nyúlt a farzsebébe.
- Na itt egy huszas, és tűnés a picsába!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(női dolgokról)

 

Mire nagyjából összeszedtek mindenkit, hogy immár egy mindent elsöprő lendülettel leigyák magukat aznap reggel a föld színéről, egészen világos lett. Az a pimaszkék, verőfényes téli ég. Még nem eső, már nem ködszitálás módjára pilinckáztak alá a fagyott fényszikrák belőle.
- Dögöljek meg, ha nem! – kiáltott széles jókedvében Jót, hirtelen mozdulattal szaggatva szét leheletének páragomolyait.

– Teljesen olyan, mint egy Ridley Scott-film! Frankón!
A többiek engedelmesen vigyorogtak az égre – jóllehet látni már túl sokat nem láttak –, és nézték az aláhulló fényeket. Frankón olyan volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(magányos dolgokról)

 

Az angyal nem messze tőle üldögélt. Úgy tűnt sört iszik valami üvegből és vigyorog. Szárnya ugyan nem volt, de ennyi erővel nyugodtan lehetett volna, még az utcalámpák is próbálkoztak valami hasonló illúzió keltésével. Szép fényes csíkok nyújtóztak az angyal háta megett a házfalon, ő maga tündökölt, mintha beült volna egy reflektor elé.
Nem lehetett kétség, angyal volt.
- Na, mi a börze? – kérdezte. Cigit is kerített valahonnan. Talán. Túl homályos, túl sok volt ez az egész így egyszerre. Válaszolni nem kellett. Az angyal tudta a válaszokat.
Hogy mi a börze, meg ilyenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben Mikulás)

 

A Hunyadi tér télen is jó mulatság volt. Jótnak nem esett különösebben nehezére ott álldigálnia. Itt állt meg az ötös villamos is, a lányok nagy rössel érkeztek a karácsonyi bevásárlásba. Orra előtt a lehellete, kezében egy pohár forralt bor gőzölgött. Szájában szegfűszeg, narancs és édes vörösbor küzdött a bentmaradásért.
Bajusz igazán formában volt aznap. Saját szavai szerint ő már az egészségügyben is vendéglátózott (ami annyit tett, hogy gyrost és sajtosrolót mért a kórházbüfében), úgyhogy tudja, hogy kell az emberekkel kapcsolatot teremteni.
Ez a Mikulás-maskara pedig kifejezetten feldobta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(újságos)

 

Baka anyja egyáltalán nem tudott rajzolni. Feca a veszprémi állatkert hősi halottját, Böbe csimpánzt kezdte emlegetni, amikor meglátta a krumpliforma bigyókat.
- Ez meg mi? – vihogott.
- Vonat… – ismerte be vonakodva Baka.
Felnyerítettek. Sokáig nem kaptak levegőt, Feca le is rogyott a konyhaszekrény mellé, Bajusz ordítva röhögött. Baka megbántottnak tűnt. Vagy szégyenkezőnek. Akkor éppen nem evvel foglalkoztak.
- Anya nagyon rosszul lát – próbálkozott – Kilenc dioptriás a szeme…
Ezt nem kellett volna mondania. Bajusz sikítozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben szereti a nőket)

 

Jobb dolga végképp nem lévén, a nőket kezdte figyelni. Ismét helyt adott azon megfigyelések igazának, miszerint az emberhímek többsége ráérő szabad ideje jelentős hányadában így vagy úgy, de a szexre gondol.Női bicigli, repülő légy, fagylaltozó

(uram bocsá’ banánevő) lányok. Ilyesmi. Jót a fiktív legényes ritmusára fickósan ballagott. Citrom, vanília, eper. Meg egy idejekorán lezabált tejszínhab.Szóval a nőket nézte és sétált. Szerette a mindenféleségüket, és az egyformaságukat, ahogy illegették magukat, ahogy sütkéreztek a napfényben. Ahogy trécselve ballagtak és a szemük sarkából követték a világot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(amelyben hangyás)

 

A változatosság végett, ezúttal két lány is ott üldögélt az asztal túlfelén, miszerint az üveghegyen túl. Talán másodévesek lehettek, de ezzel voltaképp senki nem törődött igazán. A csinosabbik, Genyó Pannika határozott érdeklődést mutatott hangya-kérdésben. Jelenleg keleti gondolkodásba volt elszállva a barátnőjével együtt, aki szintén ott ücsörgött. Az ő nevét pontosan senki nem tudta. Csávóarcú Lánynak nevezték maguk között, ami lovagiasnak éppen nem volt nevezhető, viszont nagyjából pontosan körülírta a helyzetet. Valami oknál fogva szívesen lógott Genyó Pannikával, aki Jóték legnagyobb örömére kellemesen domborodott az asztal túlfelén.
Jót megpróbált valami észérvet bevetni a hangyák oldalán:
- Okosak. Például.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spots

 

last roles:

Sholomon Thorson 2011

Peter Tarzan 2012

official website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"I'm not affraid of animals..."

 

Fight with the droids

 

"Havonta háromszor bekocsikázni San Franciscoba, hogy fenntartsak egy robotot, igazán felesleges."

 

"it is the dead buffalo you draw your bow!"

"Igen, tizen két éve látom itt, de mindig azt hittem néma!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Short videos made by Lackó.
Our old friend, the talented actor, Zozo is trying his fortune in the U.S. Supporting his mission, Lackó made a strong digital background from Zozo’s earlier works.
Remarkable short videos starring Zozo, music, edition, sound-edition by Lackó.


At the end of this section, we can see other spots. On one hand, it is the ad of our child-comics magazine, the Josipros, on the other hand, here is an another ad for King Rollo, a band from the secondary-school years of Lackó.
(The spots were written, directed by Lackó, the music also his work.)

 

Scenic spots - Licensed Alterego

written by Ghelderode, 
directed by Arpad Sopsits
Minister Viperanyi: Zoltan Hayth

Kamara theatre of Budapest-Tivoli 2002
Ferenc Kovacs, Zoltan Karacsonyi, Attila Dolmany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josip-spot - Comics from behind the iron curtain Josipros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rollo spot - Every colour belong to life The King Rollo band

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mambodomino ©